Rakas minä, anna anteeksi


Kirjoitin viimeksi virheistä ja miten niistä pitäisi oppia, eikä kantaa loputonta taakkaa. Tähän näkökulmaan liittyy myös toinen puoli. Anteeksianto. Anna anteeksi omat virheesi ja muiden virheet, niin pääset eroon valtavasta taakasta.


Monesti löydämme itsemme tilanteista, joissa mokaamme, pienesti tai suuresti. Toisen ihmisen anteeksianto voi olla vaikea asia sisäistää. Ei niinkään siksi, että emme uskoisi siihen, vaan siksi, että kannamme yhä kaunaa itsellemme.

Voi kuinka monesti heräänkään juuri nukahtamaisillani miettimään, jotain todella pientä asiaa, josta tunnen yhä huonoa omatuntoa. Tai kuinka usein mitätöin toisen hyväksynnän vain siksi, etten itse voi asiaa hyväksyä. Ja pahimmassa tapauksessa aiheutan toiselle ihmiselle vain enemmän taakkaa.

On tärkeää oppia antamaan anteeksi itselleen. Tässä prosessissa tärkeä työkalu on virheistä oppiminen. Täytyy muistaa, että olin joskus vähän tyhmempi, onneksi en enää.


Entä kun toiselle tulisi antaa anteeksi? Väkisin rutistettu “no saat anteeks”, ei auta ainakaan sinua itseäsi. Anna aikaa kivulle ja asian käsittelylle. Älä kuitenkaan jää vellomaan pahaan oloosi, vaan koita löytää lopulta tiesi ulos.

Mutta miten ihmeessä? Miten voin antaa anteeksi, kun sattuu edelleen?

Ensimmäinen kohta on ymmärtäminen. Emme me yleensä tahallamme toisiamme satuta, joten mitä toisen teoissa on ollut taustalla. Kenties pelkoa, epävarmuutta tai silkkaa typeryyttä. Anteeksiannon pohjalle on hyvä luoda perusta käymällä yhdessä läpi, miksi toinen teki tyhmästi.

Aina ei ole mahdollista käydä asiaa läpi yhdessä, silloin paras, mihin pystyt on päätteleminen. Päätelmän ei tarvitse olla oikea, kunhan uskot itse siihen. Sen jälkeen sinun täytyy sisäistää se ja lopulta saada se mielessäsi todeksi.


Toinen kohta on omien tekojesi katsominen kriittisesti. Älä syyllistä itseäsi, mutta mieti, olisitko voinut toimia toisin? Voitko oppia jotain tapahtuneesta? Aina se ei ole mahdollista, mutta usein siitä on apua. Saat jotain työstettävää vihan tilalle ja voit oppia lisää itsestäsi.

Kolmas kohta on tapahtuneen hyväksyminen. Olet jo prosessoinut kaiken sen taustalla, joten voit enää todeta, että nyt kävi näin. Voit liikkua asiasta eteenpäin. Äläkä säikähdä, jos uusi kysymys herää mielessäsi, vaan ota siitä kiinni ja etsi vastaus. Asioiden prosessoinnin tie ei yleensä ole suora ja joskus voi tulla jyrkkäkin mutka takaisinpäin.


Kun koet käsitelleesi asian mahdollisimman hyvin, on hyvä hetki pysähtyä antamaan anteeksi. Aina ei ole mahdollista tavoittaa toista anteeksiannollaan, mutta voit keskittyä mielessäsi sen tekemiseen. Kuvittele toinen ihminen viereesi ja kerro hänelle vaikka mielikuvituksessasi: Kaikki on nyt hyvin, saat anteeksi.

Samat keinot ja prosessit voit kulkea läpi anoessasi anteeksiantoa itseltäsi. Ja tässä tapauksessa voit aina saada vastauksen, kunhan uskot siihen itse.

⏪ Rakas minä, osa 3 ♥ Rakas minä, osa 5 ⏩

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero