Rakas minä, opi virheistäni


Virheitä sattuu, pieniä ja valtavia. Joskus saatamme keskellä yötä herätä miettimään noloa hetkeä kauhuissamme, vaikka siitä olisi vuosia aikaa. Siitä ei auta kuin päästä yli, oppia nauramaan itselleen ja ymmärtää, ettei ketään muuta kiinnosta.

Itselleni virheet, joiden käsitteleminen on ollut vaikeinta, ovat olleet huonot valintani. Monesti oman päätöksensä takana on helpompi seistä, kuin myöntää valinneensa väärin. Kun virheen myöntämistä pitkittää on sen kohtaaminen entistä vaikeampaa.


Huonoja valintoja tulee elämän aikana paljon, joten niiden kanssa on opittava elämään. Kun huomaat ostaneesi jotain, mitä et tarvitsekaan, älä välitä. Se on vain rahaa ja tunteesi ovat tärkeämpiä. Kun tajuat kesken uuden kokemuksen, ettet pidä siitä, olet oppinut jotain tärkeää.

Mitä ikinä teetkin, voit oppia virheestäsi jotakin. Pahinta mitä voit tehdä itsellesi, on paeta niitä yrittämättä oppia. Ota isku vastaan ja katso, missä menit vikaan. Se kirpaisee kerralla enemmän, mutta voit sen myötä jättää tapahtuneen taaksesi helpommin.

Joskus virhe ei myöskään ole ollut pelkkä virhe. Se oli ehkä hetken oikea valinta, tai se opetti sinulle jotakin, mitä sinun oli tarkoitus oppia. Se voi myöskin ohjata sinua oikeaan suuntaan, sellaiseen, jota et olisi ilman sitä löytänyt.

Oppimisen lisäksi on tärkeää kyetä nauramaan itselleen. Kun mokaat jotain ja nolostut, anna ystäviesi nauraa ja naura mukana. Älä ota sitä loukkauksena, sillä heidän naurunsa kertoo, ettei se ollut vakavaa.


Joskus virheemme aiheuttaa ongelmia tai kipua muille. Silloin on tärkeää hyväksyä heidän ärtymyksensä ja pyytää anteeksi. Ottamalla ikävät tunteet vastaan autat myös vastapuolta pääsemään yli virheestäsi nopeammin. Tämäkin kirpaisee kerralla enemmän, mutta on pidemmän päälle nopeampi ja terveellisempi tapa selvitä virheestä.

Kun tekemäsi virhe tuntuu massiiviselta, se voi olla joko osa elämän kriisiä tai ihan oma kriisinsä. Silloin sitä kannattaa lähteä käsittelemään vakavammin eri näkökulmasta. Todennäköisesti se on uuden alun paikka tai mahdollisuus.

Koita siis jatkossa katsoa virheitäsi eri näkökulmasta. Älä sulje niitä pois, mutta älä myöskään anna niiden ottaa valtaa itsestäsi. Mokan jälkeen voit kertoa siitä ystävällesi, miettiä mitä opit ja jättää sen taaksesi. Ota virheiden kohtaaminen askel kerrallaan. Huomaat pian antavasi niille yhä vähemmän valtaa.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero