Johdanto tunnelukkoihin

Kimmo Takasen Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta on kirja jota mielenterveyden ammattilaiset ovat minulle suositelleet moneen kertaan. Sain vihdoin tänä syksynä perusteltua itselleni kirjan hankkimisen ja päätin jakaa matkani tunnelukkojeni kohtaamisesta teidän kanssanne.

Toivon tämän matkan tuovan myös sinulle voimia ja apuja aiheen kohtaamiseen. Ehkä kokemukseni voivat auttaa ymmärtämään jotain omia kokemuksiasi paremmin, tai tämä juttusarja voi kannustaa sinua kohtaamaan omat lukkosi.


Mitä tunnelukot ovat? Ne pohjautuvat skeema-teoriaan ja niiden työstämiseen käytetään skeema-terapiaa. Skeema puolestaan on sisäinen malli tuntea, toimia ja ajatella eri tilanteissa. Tunnelukot ovat skeemoja, mutta kaikki skeemat eivät ole tunnelukkoja. Tunnelukko eroaa muista skeemoista haitallisuudellaan ja sillä, että se on kehittynyt nuoressa iässä. Vaikka itse lukko on haitallinen, voi sen taustalla oleva kokemus olla kuitenkin myös positiivinen.

Tunnelukkoja on meillä kaikilla, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Niitä ei voi poistaa, mutta niiden voimakkuutta voi muuttaa. Tämä vaatii kuitenkin paljon työtä ja valmiuden kohdata tunteensa. Lähtökohtana ei ole käytöksen muuttaminen, sillä ymmärtämättä sen tarvetta, voi muutos olla pahaksi.

Tunnelukkoja kuvataan kirjassa lapsuuden selviytymiskeinoiksi ja ne saavat meidät toimimaan samalla kaavalla, kuin lapsena toimimme. Ne eivät usein ole olleet siis lapsuudessamme negatiivisia malleja, mutta aikuisiällä ne muuttuvat tällaisiksi. Ne ovat keinoja selvitä siitä, ettei jokin tarpeemme tyydyty, joten nyt aikuisena ne estävät tämän tarpeen tyydyttymisen.


Lukot pohjautuvat negatiivisiin sisäisiin uskomuksiimme, jotka hallitsevat elämäämme. On tärkeää oppia myös käytännön kautta, ettei lukkoon liittyvä uskomus pidä paikkaansa. Ei siis riitä, että tämän ymmärtää ajatustasolla. Esimerkiksi itselleni tunnevajeen tunnelukko uskottelee, ettei kukaan oikeasti välitä minusta. Tällaisia uskomuksia koitamme kohdata eri keinoilla, joista yksi on hyökkääminen.

Hyökkäämällä tunnelukkoa vastaan saamme sen näkymään itsensä vastakohtana poistamatta tai heikentämättä sitä. Esimerkiksi ajatusta alistumisen pakosta vastaan taistellaan täydellä kieltäytymisellä, minähän en alistu. Huomaan itse tekeväni tätä ainakin tiettyjen tunnelukkojeni kohdalla, mutta en ole aiemmin ymmärtänyt asiaa.

Tunnelukkojen yhteydessä puhutaan myös tavastamme puhua itsellemme, sisäisestä puheesta. Tunnelukot saavat meidät puhumaan itsellemme tietyllä tavalla, sillä olemme lapsuudessamme oppineet sen joltakin. Tuo puhe on siis heijastusta jonkun muun sanoista, muttemme välttämättä tiedä tai muista kenen.


Käsittelen juttusarjassa omia tunnelukkojani ja keskityn niistä testin mukaan erittäin vahvoihin ja vahvoihin. Matkani edetessä voin löytää puolia, jotka näyttävät toiset lukot vahvempina tai muuten vaikuttavat ymmärrykseeni lukkojeni vahvuuksista, joten tämä kokoonpano voi muuttua matkan edetessä.

Lähtökohtaisesti kaksi vahvinta tunnelukkoani ovat kaltoinkohtelu ja uhrautuminen. Näistä jälkimmäinen herättää hieman kummastusta itsessäni, mutta se voi kertoa sen olevan vahvempi kuin luulenkaan. Ehkä juuri tuo on ydintunnelukkoni, tai voi myös olla, ettei ydinlukkoni ole edes listallani.

Näiden kahden lisäksi käsittelen kuutta vahvaa lukkoani. Nämä lukot ovat alistuminen, vaativuus, ulkopuolisuus, hylkääminen, tunnevaje ja hyväksynnän haku.Näistä ulkopuolisuus ja hylkääminen tuntuvat erityisen vahvoilta.


Testi on kuitenkin hyvin suuntaa-antava, joten en aio liikaa keskittyä sen tuloksiin, vaan lähden miettimään lukkoja tarkemmin niiden kuvausten perusteella. Aloitan matkan tutustumalla mainitsemieni lukkojen pääpiirteisiin ja peilaamalla miten ne näkyvät käytöksessäni ja toiminnassani nyt. Koitan jättää niiden syntyperän käsittelyn myöhemmäksi, jotta olen ensin ymmärtänyt ne kunnolla.

Koska tunnelukkojen käsittely vie paljon aikaa, saattaa sarjan julkaisuaikataulu muuttua prosessin edetessä. En tahdo kuitenkaan kiirehtiä sen kanssa liikaa, vaan pitää tahdin sopivana. Mutta käydessäni aluksi itse lukkoja läpi koitan julkaista seuraavan osan joka lauantai.

Millaisia lukkoja sinulla on testin mukaan ja odotatko jonkin tietyn lukon läpikäyntiä erityisesti?

Seuraava osa ⏩

Kommentit

 1. Tein testin työpaikallani tänä keväänä. Muistan, että isoin lukko minulla oli "uhrautuvuus". Hmm, sitä siis työstämään. :)

  Ihana juttusarja sinulla tulossa. <3 Mahtavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhrautuvaisuus on kyllä lukko joka varmasti vaikuttaa paljon myös työelämässä! Uskon, että se että lukon tiedostaa on jo hyvä lähtökohta, koska silloin voi tarkkailla tilanteita, joissa tulee käyttäydyttä sen mukaan. :)

   Kiitos paljon ja mukavaa viikon alkua! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista. Kiva kun kirjoitat tästä aiheesta. :) Miulla noita lukkoja riittää, mutta osan olen niistä tunnistanut jo ennen testin tekemistäkin, ja syyt on itselle aika selviä. Rankaisevuus (itse itseäni kohtaan) on itellä pahin. Onneksi on elämä aikaa työstää näitä mielen kieroutumia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on, eikä sitä koskaan voikkaan olla täysin valmis! :) Miulla on monen kohdalla vähän kaivelua noiden syiden löytämisessä, mutta aika nopeasti sitä alkaa näkemään lapsuuden tapahtumia hieman selkeämmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Sietämätön melu