Rakas kotini: Osa 7 Olohuone

Kotini viimeinen heikko kohta oli olohuoneeni, jonka saaminen valmiiksi venyi pitkään. Se oli muutoksista varmaan pienin, sillä vaikka huonekaluista osa vaihtui, niiden paikat säilyivät entisellään. Siirsin kuitenkin olohuoneeseen roinaa pois muiden huoneiden tieltä, joten se kertyi melkoiseksi kaaospesäkkeeksi. Toisaalta se oli jo melko sotkuinen ennen muutosta.


Ennen muutoksia olohuoneessa oli isäni kanssa rakennettu kaksikerroksinen häkki pupuille, valtava musta tv-taso ja musta LACK-sohvapöytä. TV-tason vaihdoin jo keväällä, sillä aiempi kuului exälleni ja halusin siitä nopeasti eroon. Sen tilalle etsin tovin sopivaa tasoa, kunnes keksin perinteisen tason sijaan hankkia KALLAX hyllyn tv-tasokseni. Halusin alun perin vaalean hyllyn, mutta koska tahtomani väri oli loppunut, ostin mustan ja lisäsin siihen väriä vaaleilla koreilla.

Sohvapöytää en aiemmin ollut edes vaihtamassa, mutta kun IKEAN aleosastolla minua odotti ihailemani FJÄLLBÖ-sohvapöytä, en voinut jättää sitä kauppaan. FJÄLLBÖ-sarja on sellainen, jolla haaveilen sisustavani olohuonettani enemmänkin tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi se on ollut hieman liian kallis itselleni.

Sohvapöytä on vanhaa LACK-pöytääni sirompi ja sen vaalea päällinen vie pois tilan mustuutta. Tämä pieni suunnittelematon muutos vaikutti suuresti tilan tunnelmaan.


Kanien asuinsija on muuttunut muutenkin ajan kuluessa, sillä lähtökohtaisesti netistä sopivan asumuksen päättely ja käytäntö eivät yleensä ole täysin yhteensopivia. Riippuu paljon sekä omistajista, että kaneista, millainen asumus on paras.

Vaikka aiempi häkki oli hieno omalla tavallaan, se oli myös valtava möhkäle. Se ei myöskään ollut kaikista käytännöllisin, sillä onnistuin pari kertaa pamauttamaan yläkerran painavan luukun päähäni metsästäessäni pupua kynsien leikkausta varten. Myöhemmin jouduimme myös hankkimaan sen ympärille aitauksen, kun toinen kaneista puri antennijohdon poikki, eikä kaneja voinut jättää valvomatta juoksemaan asunnossa.

Aiemmin aitauksena toimi kompostikehikko, josta puuttui yksi paljon kaipaamani osa; ovi. Päätin tilata sen vuoksi uuden aitauksen, josta koiranpentuaitauksena löytyi näppärä luukku. Lisäksi totesin myös siistimmän piilopaikan riittävän, joten ostin lähinnä kissoille tarkoitetun pikkumökin uudeksi pesäksi pupupariskunnalle.


Huoneesta jää vielä puuttumaan turvaportti, jonka avulla pystyisin rajaamaan kanien temmellysalueeksi olohuoneen. Lisäksi tarvitsen järkevän ratkaisun heinäpaalin säilytykseen, sillä emme osta heinää kaupasta vaan maatilalta, jolloin itse paalikin on monta kertaa perinteisen heinäsäkin kokoinen. Tarkoituksena paalille on ostaa iso säilytyslaatikko.

Kotiprojektissa on vielä muutamia viimeistelyjä tekemättä. Lisäksi kaappeja en siivonnut kuin osittain, joten alan kevään aikana käymään myös niitä tarkemmin läpi. Kuitenkin olen huomannut, että nyt siivoaminen isostakin sotkusta on paljon helpompaa, sillä kaikella on paikkansa. Huoneet toimivat myös innostavina tiloina ja koko energia kodissani on muuttunut positiivisemmaksi.


Omannäköinen ja toimiva sisustus tekee arjesta paljon helpompaa. Ison muutoksen ei tarvitse olla kallis, eikä tarkoittaa edes remontointia. Kaiken kaikkiaan kokonaisuudessaan laitoin tähän projektiin varmaan jotakuinkin 300-400 euroa kevään ja kesän aikana. Kokonaisuudessaan kotiini hankin kaksi hyllyä, sivukaapin, työpöydän, ruokapöydän, tv-tason, sohvapöydän, kaneille uuden kopin ja aitauksen sekä yksittäisiä sisustuselementtejä. Lisäksi sain uuden sängyn, mutta vanhempani ostivat sen minulle omittuaan vanhan sänkyni.

Koti, joka joskus oli kahden ihmisen, on nyt aidosti minun omani. Vaikka tilaa on periaatteessa turhan paljon yhdelle ihmiselle, en voisi kuvitellakaan asuvani enää paljoa pienemmässä asunnossa. Työhuoneeni antaa tilaa luovalle tekemiselle, olohuone säilyy paikkana rentoutua ja viettää aikaa pupujen kanssa, keittiö on puhtaasti ruuan laittoa varten ja makuuhuoneessa on nukkumarauha. Tästä ei tullut sisustuskuvaston malliesimerkkiä, vaan juuri minun näköiseni värikäs paikka.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero