Viiden päivän ruuat kympillä

Olen elänyt vuosia taloudessa, jossa jokainen hankinta on suoraan pois ruoka-budjetistani. Jos tarvitsin pyykinpesuainetta, niin se on suoraan pois ruoka-budjetista. Ja sellaista elämä on monelle opiskelijalle.


Aloittaessani opintoni korkeakoulussa elin lähinnä nuudeleilla. Tuolloin halusin osallistua opiskelijatapahtumiin ja saada muuten kokemuksia, jotka vaativat rahallista panosta.

Myöhemmin painotin ruokaa enemmän, mutta vasta viime kesänä tunsin aidosti voivani syödä, mitä haluan. Lohta, lihaa ja erilaisia vegaanisia vaihtoehtoja. Yksi kalliimpi ruokaostos ei enää vienyt koko kuukauden talouttani vararikkoon.

Nyt, kun olen tottunut uuteen elintasooni mietin, selviäisinkö edelleen entisellä budjetillani. Niinpä päätin koittaa elää 5 päivää kymmenellä eurolla.


Opiskeluaikoinani vihasin sitä, miten ihmiset väittivät terveellisen ruuan olevan halpaa. Ymmärrän, että siltä se tuntuu jos muutenkin käyttää ruokaan yli 30 euroa viikossa, mutta elintason ollessa paketillinen nuudeleita on terveellinen ruoka lähinnä kaukainen haave.

Nuo viisi päivää olivat hyvin hiilaripainotteisia. Proteiinia varten ostin kananmunia ja juuston ja vitamiineja varten hedelmiä. Ne olivat lähinnä minimi, jolla ruokavaliossa pysyisi edes jokin tasapaino.


Viiden päivän ruokavalioni oli melko yksitoikkoinen. Aamupalana oli puuroa ja muuten söin leipää tai nuudeleita. Toisaalta fuksi-vuotenani söin usein nuudeleita tai toasteja useita viikkoja putkeen.

Nuudeleita söin joko kananmunien tai juuston kanssa. Puuroon lisäsin margariinia ja neljänä päivänä söin leivän kanssa jogurtin, kiitos hullujen päivien tarjouksen.

Tarjousruoka olikin ennen paljon määrittävämpi tekijä kuin nykyään. Nyt saatan päättää tehdä lohta tai muuta tarjousten mukaan, mutten rakenna koko ruokavaliotani tarjousten varaan.


Lopullinen viiden päivän ruokabudjettini oli 10,27€. Tuo summa piti sisällään siis kaiken aamiaisesta illalliseen. Ainoa, jota en laskenut mukaan, oli kahvi.

Ruokamenojen tarkkailu oli hyvä pysähdys. Sain muistutettua itseäni siitä, että pärjään kyllä vaikka budjettini pienenisikin yllättäen taas. Samalla jouduin myös kiinnittämään huomiota siihen, mitä syön ja kuinka usein.

Pidän aika hyvin kiinni ruokavaliostani, mutta viimeaikoina olen mennyt todella sieltä, missä aita on matalin. Nyt koitan taas tehdä enemmän salaatteja ja muutenkin ruokaa alusta saakka.

Hyvin suunniteltu ruokailu säästää myös itsessään.


⏪ Johdanto

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero