Miksen äänestänyt 2015 - onko hyvää syytä olla äänestämättä?

Vuoden 2015 eduskuntavaalit olivat ensimmäiset, joissa minulla oli äänioikeus. Olin vasta 18 / 19 vuotias, viimeistelemässä kaksoistutkintoa ja aivan ulapalla politiikasta. Jätin äänestämispäätökseni viimetinkaan todeten lopulta, että tällä kertaa jätän ääneni käyttämättä.

Vaikka monet poliittiset päätökset ärsyttivät minua seuraavina vuosina, en koskaan katunut päätöstäni. Enkä ole edelleenkään sitä mieltä, että äänensä käyttäminen olisi aina paras vaihtoehto.

Tuossa kohtaa elämääni en seurannut uutisia tai politiikkaa. En hahmottanut konkreettisesti eri puolueiden arvomaailmoja ja ennen kaikkea en tiennyt mitä mieltä olisin asioista ollut itse. Miten olisin edes voinut valita ääneni.

Olin paremmin perillä politiikasta yläkoulussa ollessani kuin tuolloin 19 vuotiaana. Viimeiset vuodet olin opiskellut ja elänyt nuoruuttani pahemmin pohtimatta maailman menoa. En ollut vielä osannut luoda selkeää arvomaailmaa tai täysin omia mielipiteitäni.


Minulle äänioikeus on iso vastuu ja tärkeä valinnan paikka. Vaikka nytkin tein valintani huolella punniten, en silti koe tehneeni täydellistä valintaa. Sitä valintaa ei nimittäin ollut olemassakaan.

Neljä vuotta sitten olisin valinnut saman puolueen, mutta en edelleenkään tiedä mitä asioita he olisivat tuolloin ajaneet. Ja vaikka sattumalta päädyin nytkin samaan puolueeseen, jota tuolloin harkitsin, niin olisi ollut hyvin mahdollista, että löydettyäni arvomaailmani se ei olisi vastannut lainkaan nykyistä asennettani.

Aiemmin harkitsin myös kahta muuta puoluetta, joista toinen karsiutui hyvin nopeasti ja selkeästi pois vaihtoehdoistani tällä kertaa. Se itsessään kertoo jo jotakin.


Vaikka toivon nuorten äänestävän yhä aktiivisemmin, en silti tahtoisi kannustaa ketään huonoihin valintoihin. Sellaisiin, jotka itse olisin tehnyt neljä vuotta sitten, jos olisin lähtenyt äänestyskoppiin arpomaan.

On lukuisia huonoja syitä olla äänestämättä. Esimerkiksi huono sää on aivan naurettava syy, mutta toisaalta se tuskin on se todellinen ratkaisija. Jos joku jättää äänensä sään vuoksi käyttämättä, ei hän varmastikaan koe valintaa itselleen merkittäväksi.

Toinen huono syy on se, ettei äänestämisellä muka ole väliä. Vaikka oma ääni olisikin kuinka pieni palanen, niin se on aina merkittävä.

Mutta jos oma mielipide on vielä muotoilemattomana palikkana työpöydällä ja valinnan tekeminen on hakuammuntaa, niin turha silloin on toista tuomita äänestämättömyydestä. Sen sijaan se on merkki siitä, että nyt on aika paneutua asiaan hieman tarkemmin ja lähteä muodostamaan mielipidettään sitä kautta. Sillä on hyvä antaa aikansa.


Viimeiset neljä vuotta olen pikkuhiljaa seurannut uutisia enemmän ja ylipäätään keskustelua sosiaalisessa mediassa. Samalla olen keskustellut kaveripiireissäni monien kanssa eroavista mielipiteistä ja saanut sitä kautta laajaa näkökulmaa ajatusteni muodostamiseen.

Viimeisen vuoden aikana yksi merkittävimmistä uutiskanavistani on ollut Helsingin Sanomien Uutisraportti podcast, jonka kuuntelen joka viikko. Samalla olen asettanut Ylen uutissovelluksesta ilmoitukset aihealueisiin, jotka itseäni kiinnostavat (kuten kotipaikkani ja koulutusta koskevat aiheet). Usein vilkaisen vain otsikon, mutta jo se antaa paljon selkeämmän kuvan siitä mitä tapahtuu.

Eli kiitos 19 vuotias minä, kun et hätiköinyt vaan annoit ajatustesi kasvaa rauhassa. Ja jos sinä olet samoista syistä jättänyt äänesi juuri käyttämättä, niin älä ota siitä paineita, saati kuuntele moralisointia. Sen sijaan ala jo nyt seuraamaan mitä tapahtuu, jotta seuraavissa vaaleissa tiedät mitkä ovat pelinappulasi ja minkä asian puolesta tahdot äänestää.

Muistakaa myös, että toukokuussa on aika vaikuttaa EU:n puolella, kun äänestämme Eurovaaleissa. EU voi tuntua kaukaiselta, mutta se hallitsee monia säädöksiä, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero