Liikuntaa ilman salikorttia

Viime vuonna kuntosalilla käymisestä tuntui tulevan liikunnan synonyymi. Jokaisessa keskustelussa liikunnan aloittamiseen liittyen oli lukuisia kehotuksia käydä salilla ja sama jatkuu. Pikkuhiljaa monille alkoi muodostua tunne, ettei muuta tapaa huolehtia kunnostaan edes ole. Samalla kuntosalille painostaminen voi olla aiheuttanut sen, ettei liikunnan aloittaminen tunnu mieleiseltä.

Minä olin yksi näistä ihmisistä. Ajatus salilla käynnistä ei ollut innostava etenkin, kun olin muutenkin epävarma ulkonäöstäni ja ajatus kuntoilusta muiden edessä oli erityisen inhottava. Päätin kuitenkin sotia kuntosalihurmaa vastaan etsimällä tapoja säästää rahaa ja kuntoilla kotona rauhassa. Harkitsin kyllä salikorttiakin, mutta tämä tapahtui juuri ennen kuin elämäntapamuutokseni stoppasi ulkoisista syistä.

Nykyään voisin harkita salilla käymistä, mutta toistaiseksi en tarvitse laitteita ja säästän mieluummin muutaman kympin salikortin rahat siihen, että panostan ruokavaliooni.


Lihaskunnon kehittäminen kotona on helppoa. Omasta mielestäni on myös järkevämpää kuntoilun alussa kehittää lihaksia ensin omalla painollaan. Jos parikymmentä vatsalihasliikettä tuntuu jo itsessään, et tarvitse ulkoista lisäpainoa. Toki jos tavoitteena on kehonrakennus ja näkyvät lihakset, on salilla käynti kannattavaa, mutta moni lähtee salille hakemaan peruskuntoa ja kiinteämpää kroppaa.

Kotitreeniä varten kannattaa katsoa YouTube-videoita ja suunnitella treeni hyvin. Testaa oma kuntosi, jotta tiedät mitä tavoitella. Ei ole järkevää päättää heti hypätä tekemään 60 vatsaa, jos 20 tuntuu jo kehossa. Tee niin monta kuin pystyt ja nosta määrää pikkuhiljaa. Tärkeintä on se, että muistat koetella rajojasi.

YouTube on täynnä videoita, jotka voivat toimia kannustimenasi. Ne määräävät tahdin ja liikkeet antaen samalla ohjeita. Jos siis kaipaat ohjeistettua liikuntaa, niin näistä on varmasti apua kotitreenissäkin.


Vaikka kotitreeni on periaatteessa ilmaista, kannattaa siihenkin panostaa ostamalla muutamia välineitä. Tärkein ja mielestäni ainoa välttämätön on hyvä jumppamatto. Itse käytän Eco Bodyn paksua mattoa, sillä se on minulle tarpeeksi pehmeä. Jos tahdot kuitenkin jäykemmän alustan, suosittelen jotain muuta.

Maton jälkeen itselleni tärkeimmät välineet ovat käsipainot ja nilkkapainot. Toistaiseksi käytän itse käsipainojen tilalla kahvakuulia, sillä ne ajavat saman asian tarvittaessa. Nilkkapainot sain puolestani lahjaksi toissajouluna ja niistä tuli se huikea lisätreenini jota en tiennyt tarvitsevani. Niistä on apua juuri tietynlaisissa liikkeissä (esimerkiksi tässä). Tämän vuoksi ne eivät välttämättä sovi juuri sinun treeniohjelmaasi lainkaan.

Näiden lisäksi kotitreeniä voi tehostaa lukuisilla muilla välineillä, mutta mainitsemani riittävät todella pitkälle. Itse käytän toisinaan myös vatsarullaa, joka on todella tehokas vatsatreenissä. Seuraavaksi aion laajentaa välinevarastoani todennäköisesti kunnollisilla käsipainoilla ja jumppapallolla.


Lihaskuntotreeni on aina ollut vahvuuteni, mutta kardio on pahin viholliseni. Tänä vuonna sain lapsuuden naapuriltani onnekseni tanssimaton, jolla pääsin aloittamaan tehokkaamman kunnon kohotuksen. Lenkkeilyä pyrin kokeilemaan taas keväämmällä, jolloin se voi myös olla mukavampaa, kun olen ensin kehittänyt kuntoani muulla tavalla.

Tanssimattoja ei kuitenkaan joka perheen nurkissa loju, vaikka lapsuudessani ne olivatkin suosittuja (ainakin veljeni ja hänen kavereidensa keskuudessa). Jos minun tapaani kaipaat lisähaasteita liikuntaan pelien avulla, on toinen hyvä tanssipeli Just Dance. Tätä voit kokeilla ilmaiseksi ja ohjaimena toimii älypuhelimesi.

Pokemon GO oli myös loistava trendi ja nykyäänkin sen voi ottaa osaksi lenkkeilyä. Liikunnan avuksi on myös monia muita sovelluksia, joita kokeilemalla löydät varmasti myös jotain itsellesi.


Lopuksi tahdon puhua vielä sopivan mielentilan löytämisestä. Itselleni tärkeitä motivaattoreita ovat hyvät treenivaatteet ja musiikki. Hyvät vaatteet tekevät liikunnasta mukavampaa, mutta voivat myös virittää aivot oikeaan mielentilaan. Itse huomaan heti innostuvani treenistä enemmän vetäessäni urheiluvaatteet päälleni.

Musiikki puolestaan toimii selvänä motivaattorina, mutta se myös auttaa minua seuraamaan kuinka kauan olen treenannut. En ole hetkeen koettanut lankkua, mutta yleensä käytän musiikkia myös siinä kannustimena ja kestoni seuraamisessa. On helpompi sinnitellä hetken pidempään lankussa odottaessaan tiettyä kohtaa soivasta kappaleesta.

Lisäksi käytän jonkin verran proteiinijuomia. En ole täysin varma auttavatko ne oikeasti, mutta oma kokemukseni on, että juotuani proteiinijuoman treenin jälkeen toipuvat lihakseni paremmin. Samalla se myös toimii jälkiruokaherkkuna ja palkkiona hyvin tehdylle treenille.


Millainen liikunta sinusta on mieluisinta?

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero