Kun keho pistää treenirutiinin poikki

Reilu viikko aktiivista liikunnan lisäämistä takana ja fiilis on loistava. Jälleen kerran keho päättää pistää homman jäihin. Miksi aina käy näin? Joskus tuoreen treeni-intoni selättää flunssa, joskus jokin muu ulkoinen tekijä. Harvassa ovat ne kerrat, ettei mitään satu.


Olen nyt ollut reilun viikon treenaamatta, tällä kertaa selkäni takia. Yhtenä iltana selkääni alkoi vain särkeä yllättäen. Seuraavana päivänä laahustin kouluun hyvin hitaasti kivuissani päätyen lopulta sohvalle makaamaan itku silmässäni.

Ensiavun sain koulukaveriltani särkylääkkeen muodossa, jonka jälkeen vanhempani toivat minulle kunnon selkäkipupaketin. Lämpö ja kylmägeeliä, lisää lääkkeitä, selkätuen ja vitamiinivettä. Näiden avulla sain selvittyä seuraavat pari päivää.

Kun selkäni alkoi tuntua lähes terveeltä en vieläkään uskaltanut jatkaa treeniä, sillä selän oli pakko pysyä kunnossa tulevan viikon reissuun. Kipua oli kuitenkin edelleen hieman ja treeni olisi voinut nopeasti vetää sen takaisin jumiin. Niinpä päätin suosiolla myöntyä kohtalooni ja pitää pidemmän tauon.


Tänä vuonna lisään liikuntaa hyvinvointini vuoksi. Joskus tulee takapakkia, mutta koska ainoa tavoitteeni on voida paremmin, eivät pienet hidasteet lannista mieltäni. Tänään pääsen jo jatkamaan siitä mihin viimeksi jäin.

Lihassäryt ja vammat ovat osa urheilua ja varsinkin alussa ne voivat iskeä helposti, kun liikkeitä tekee liian rajusti. Oma kipeytymiseni johtui kuitenkin todennäköisesti istumisesta, mutta on hyvin mahdollista myös liikunnan tehneen osansa. Ei auta kuin vahvistaa kehoa ja kuunnella sitä tarkemmin.

Liikunta parantaa vastustuskykyä, mutta sen kääntöpuolella on liiallinen treeni, joka puolestaan heikentää vastustuskykyä. Suuri syy liikunnan lisäämisvaiheen sairastelulle onkin varmasti liika rasitus ja sen aiheuttama vastustuskyvyn heikentyminen. Liikunnan vaikutuksesta vastustuskykyyn voi lukea esimerkiksi Piia Elosen artikkelista ”Liika liikunta syö vastustuskykyä” ”Hyvä terveys” -lehden sivuilla.

Jos siis hyvin alkanutta treenaamista vastaan tulee flunssa-seinä, kannattaa levätä huolella ja palata urakkaan takaisin maltillisemmin. Toisaalta on tärkeää muistaa myös, että kyse voi olla täysin sattumasta. Ei kuitenkaan ole tavatonta alkuun hypätä treenin pariin vähän turhankin innokkaasti.


Lihaskipu on puolestaan vaiva, joka on osa treeniä. On kuitenkin tärkeää antaa lihasten palautua ja kuunnella, milloin kyse on sopivasta hyvästä särystä ja koska on tullut treenattua liikaa. Oma sääntöni tähän on se, ettei särky saa haitata normaalia elämääni. Jos siis kävely tuntuu jalkatreenin jälkeisenä päivänä vaikealta, on jokin mennyt pieleen.

Käytän itse toisinaan treenin jälkeen proteiinivalmisteita. Lähinnä silloin, kun olen tehnyt erityisen kovan treenin. Omalla kohdallani tämä on selvästi auttanut lihaksiani palautuksessa ja samanlaisia kokemuksia olen kuullut myös muilta. Proteiinijauheen voi kuitenkin korvata proteiinipitoisella ruualla.

Myös lämmin kylpy tekee hyvää ja auttaa rentoutumaan urheilurutistuksen jälkeen. Kannattaa myös vaihtaa lämpimämmät oleskeluvaatteet päälle, ainakin jos kotonasi on näin talvisin viileää.

Kommentit

  1. Sitä helposti alkaa rempomaan liikaa heti alussa, vaikka pitäisi oikeasti aloittaa tosi pienestä. :) Ei sillä, en ole mikään urheilijaluonne en millään. Salille mua ei saa kirveelläkään. Mutta luonnossa liikkuminen, lenkkeily, puutarhanhoito (josta haaveilen) yms. on ne mun tavat liikkua niin, että se on mukavaa. Olen iloinen, että viime syksystä asti olen oikeasti saanut lenkkeiltyä enemmän, ja ulkoilua alkaa todella kaivata, jos joutuu olemaan sisällä pidempään. Ja haravointia on vähän ikävä, kun ei ole omaa pihaa. :D No, onneksi jokaiselle jotakin. Tsemppiä treenailuun! Toivottavasti selkäkivut menevät pian ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja totta, se uuden treenirutiinin tai liikuntamuodon alkuhuuma vie niin nopeasti mennessään. :')

      Poista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero