Joulu kassajonon toisella puolella


Pääsin tänä syksynä vihdoin kokeilemaan, millaista on työskennellä kaupan kassalla. Ensimmäisen kunnon työvuoroni sain lähelle joulua päästen kokemaan loppuviikon ostosruuhkan kassan toiselta puolelta. Joulun ruuhkassa on monissa kaupoissa joulukiireapulaisia töissä, joten oma kokemuksen puutteeni ei ole tähän aikaan aivan tavatonta.

Onnekseni päivä, johon työvuoroni osui, ei ollut vielä se kiireisin. Se oli esimakua pahimpaan ruuhkaan ja joulutunnelmaan. Odotin kuitenkin kireän kiireilmapiirin olevan jo nyt läsnä, mutta sain yllättyä positiivisesti. Päivä oli itselleni stressipiikki, mutta koko päivän oli helppo painaa silti hymyssä suin.

Haluan jakaa tänään muutamia oivalluksiani tuolta päivältä, sekä muutaman ohjeen, joilla jouluostokset voivat hoitua mukavammin.


Hyväntuuliset ihmiset tuovat työpäivään todella paljon positiivista energiaa ja virtaa. Ihaninta oli, kun ihmiset kertoivat joulusuunnitelmistaan tai ostoksistaan ja avasivat minulle mahdollisuuden keskustella jotakin takaisin. Toki kaikki eivät pidä keskustelusta, mutta joillekin pieni lyhyt keskustelu voi auttaa jaksamaan iloisempana pidempään. Jos tekee mieli siis jotain sanoa, niin rohkeasti kokeilemaan kepillä jäätä.

Hyväntuulisuus sai minut myös pohtimaan, josko vihdoin joulun ydin on alkanut hiljentää kireää tunnelmaa. Käydessäni työvuoroni jälkeisenä päivänä itse kaupassa, oli tunnelma edelleen hyvä, vaikka toki aina jollakin näkyy stressi naamasta. Suurin osa ihmisistä vaikutti kuitenkin hyväntuulisilta myös ruuhkan keskellä ja verraten muihin ruuhkapäiviin, tuntui yleinen tunnelma rauhallisemmalta.

Joulun kaupallisuutta on kritisoitu jo vuosia ja samoin on kannustettu stressittömämpään jouluun. Jos joulu menee hermoillen siitä, että kaikki menee täydellisesti, voi se tärkein unohtua kokonaan. Kaikille meille joulua viettäville on joulussa jonkin tärkeä ydinasia ja monille se on minun tapaani ajan vietto suvun ja perheen kanssa. Liika stressaaminen ja täydellisyyden tavoittelu on pois tuosta ajasta.


Olen itse siirtynyt pikkuhiljaa jouluruokiin ja joulun tunnelmaan jo viikon alussa, joten oivalsin vasta kassalla, että arki on vielä läsnä. Toisaalta myös on tärkeää muistaa, ettei jokaisen ihmisen joulu täyty laatikoista ja muista perinteisistä jouluruuista. Sen lisäksi on joukko ihmisiä, jotka eivät vietä joulua.

Uusia jouluruokatrendejä tulee vuosittain, mutta ne pyörivät samojen perinteisten ainesosien ympärillä. Vaikka nämäkin ovat kivoja, voisi jouluun tuoda myös aivan uusia ruokia ja perinteitä. Monet näin tekevätkin, mutta itseltäni tällaiset jäävät usein huomaamatta. Toisaalta eri perheissä on jo valmiiksi perinteitä, joita toiset eivät ole osanneet kuvitellakaan. Onko teidän perheellä jokin erikoisempi jouluperinne?


Lopuksi tahdon antaa vielä muutaman vinkin viimehetken jouluostoksille. Ensimmäinen näistä on maltti. Kassajonossa tuotteet ovat jo korissasi, etkä voi vaikuttaa kassan työskentely nopeuteen hermoilemalla. Hyväntuulisena ja rauhallisena et kuitenkaan myöskään lisää paineita, jolloin kokemattomampi kassatyöntekijä voi tehdä rauhassa työtään omalla tahdillaan. Paineessa tapahtuu enemmän virheitä, joiden korjaaminen hidastaa paljon merkittävämmin prosessia.

Toinen ohjeeni liittyy kassan valintaan. Niin isoissa kuin pienissäkin marketeissa toisen pään kassat jäävät usein hiljaisemmiksi. Etenkin isossa kaupassa loppupään kassoilla voi olla jonoa, vaikka toinen pääty on täynnä asiakkaita odottavia kassoja. Yleisesti ottaen hiljaisemmassa nurkassa et joudu ainakaan pidempään odottamaan. Opin itse vasta tänä vuonna tarkkailemaan kassanumeron valotauluista, onko kassalla työntekijä (kassa on auki, jos valo on päällä).

Itse kassalla toimimiseen kerään tähän vinkkilistan asioista, jotka voivat helpottaa pienesti:
1. Laita raskaimmat esineet ensin ja pyri säästämään salaatit ja muut kevyet viimeiseksi, jotta ne eivät vahingoitu raskaiden keskellä.
2. Älä kasaa tavaroita torniksi, jos tilaa hihnalla ei tule nopeasti (tämä on yksi tapa, josta itse koitan oppia pois). Tavaraläjä hidastaa hihnan liikettä entisestään, vaikkei suoraan kassan työhön vaikuta yleensä.
3. Tarkistamalla tavaroita poimiessasi, että niissä on viivakoodi voit nopeuttaa selvästi kassan toimintaa. Mutta vaikka jostain se vahingossa puuttuisikin, niin ei hätää, maltilla siitäkin selvitään hyvällä mielellä.
4. Nauti joulun viimeisistä ostoksista. onhan jouluostosten hoitaminen kuitenkin oma elämyksensä. ♥

Kommentit

  1. Merry Christmas!!

    May you enjoy a wonderful year ahead

    VastaaPoista
  2. Hyvää joulua sinulle! :) Itse ei ole tarvinnut kaupoissa onneksi pyöriä, olen ostanut vain ihan muutaman lahjan varta vasten, ja niistäkin osan olen jostain tilannut. Muutoin joulupaketit täyttyvät kummasti pehmeistä asioista vuoden mittaan... ;) Ruokakaupassakin on nyt ehkä käyty sillai ajatuksella, että sitten pyhien jälkeen seuraavan kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! :) Itsellenikin jäi itse kaupoissa pyöriminen aika vähäiseksi, kun tuli suurin osa lahjoista löydettyä netin kautta, mutta tavallaan alkoi vähän harmittaa juuri ennen joulua, kun ei ollutkaan oikein mitään ostettavaa :').

      Poista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero