DIY Joulu
Tähän postaukseen olen koonnut 4 vinkkiä, joiden avulla voit säästää rahaa ja luontoa joulun aikana. Olen aina pitänyt käsin tekemisestä, enkä ole koskaan opiskelun yhteydessä ollut taloudellisesti sellaisessa asemassa, ettei säästäminen olisi jatkuvasti ajatuksissani. Nämä vinkkini ovat siis vuosien varrella kertyneitä valintoja, joihin liittyy erilaisia taustoja. Toivottavasti sinullekin löytyy jokin mieluisa uusi tapa.
Tänä vuonna päätin tilata Yves Rocherilta monivuotisen joulukalenterin, sillä se oli söpön näköinen. Tämä valinta oli osittain edullisempi vaihtoehto kalliin erikoisjoulukalenterin tilalle, mutta samalla se oli yksi ainoista teoistani tällä listalla, jonka kohdalla aktiivisesti mietin luonnon säästämistä. Sen avulla voin tulevinakin vuosina täyttää kalenterin herkuilla ja esineillä joita minulla jo on tai joita varmasti tulen käyttämään.
Kestokalenterit eivät ideana ole mitenkään uusi juttu, mutta ajatus kalenterin täyttämisestä itselleen voi olla nihkeä ja hieman outo. Mietin itse ensin tovin, miten ihmeessä saan asian toimimaan, kunnes keksin lähestyä asiaa eri näkökulmasta. Kalenterini ei ole perinteinen yllätyskalenteri, vaan arjen hemmottelukalenteri. Kätkin sinne herkkuja, teepusseja, kasvonaamioita ja muita pieniä ihanuuksia. Jokainen päivä kätkee sisäänsä jonkin asian, jolla muistutun itseäni pysähtymään ja ottamaan hetken rennosti.
En muista tarkkaan enää, kuinka kauan siitä on, kun aloitin tämän tavan, mutta muistan sen lähteneen siitä, että pidän rustiikkisista jutuista. Näin kuvia lahjapaketeista, joissa perinteisen lahjapaperin tilalla oli käytetty vanhoja sanomalehtiä ja tajusin sen myötä, että käyttämällä mainoslehtiä lahjapaperina, voin säästää rahaa ja tehdä erikoisen näköisiä paketteja.
Nykyään voisin helposti ostaa myös kunnon lahjapaperia, mutta tästä tavasta on tullut vähän kuin osa henkilökohtaista brändiäni lahjan antajana ja samalla se on myös muuttanut tarkoitustaan luonnon säästämiseen. Miksi ostaa hienoa paperia, kun kotiin kulkeutuu sitä muutenkin? Tietty tässä esteettiset näkemykset eroavat, joten tällainen paketointi ei varmasti ole kaikkien mieleen. Se on kuitenkin lähtökohta sille ajatukselle, että paketoinnissakin voi kokeilla uusia erilaisia ratkaisuja.
Tämä taitaa olla ensimmäinen joulu vuosiin, kun en toteuta tätä kohtaa. Tai no mistä sitä tietää, vaikka innostuisinkin jotain ompelemaan tai askartelemaan. Itse tehdyn joululahjan ei tarvitse tarkoittaa villasukkia tai muita perinteisiä juttuja, vaan ideoita on loputtomiin. Esimerkiksi viime vuonna teimme veljeni perheelle oman lasten monopolipelimme, jossa paikat olivat lapsille jossain määrin tuttuja ja sattumakortit liittyivät jollain tapaa heidän elämäänsä.
Villasukat ja muut perinteiset lahjat ovat myös kivoja, mutta itse tekijänä tahdon aina kokeilla uusia asioita. Lautapelin lisäksi lahja voi olla vaikkapa itse kirjoitettu kirja, pehmolelu, maalaus, tai mitä ikinä tahdotkaan tehdä. Itsetehtyyn lahjaan voi yhdistää myös jotain ostettua, tai ostetun kylkiäisiksi lisätä jotain itse tehtyä. Jos pidät ruuanlaitosta, niin voit tehdä jotain syötävää kaikille kerralla, esimerkiksi hilloa.
Itse tehdyssä lahjassa voi panostaa erityisen paljon toisen ajatteluun. Samalla se voi olla rentouttavaa ja hauskaa tekemistä. Joskus yhteistä sellaista, jos lahjan tekee yhdessä toisen kanssa. Sen lisäksi, että lahja on erityinen, se voi olla tapa rauhoittua kiireen keskellä.
Joulun alla kaupat täyttyvät erilaisista lahjapakkauksista. Nämä ovat helppoja lahjaideoita, joihin myös käytetään paljon turhaa pakkausmateriaalia. Olen monta kertaa koonnut erilaisia pakkauksia läheisilleni, sillä kokoamalla tavarat itse voin valita juuri kyseiselle henkilölle sopivia tuotteita ja säästää rahaa. Lahjapakkauksia on monen hintaisia, mutta itse tahdon yleensä ottaa yhden arvokkaamman jutun ja lisätä siihen edullisempia asioita mukaan.
Yleisin lahjapakkaus on kauneuteen ja hygieniaan liittyvä. Lahjapaketin tai korin voi kuitenkin täyttää myös muilla asioilla. Viime vuonna esimerkiksi kokosimme yhden paketin elokuvateemalla. En muista tarkkaan mitä siihen kuului, mutta muistaakseni se piti sisällään suoratoistopalvelun lahjakortin, limsaa, popcornpussin ja jotain muuta pientä. Joskus kokoan myös yksittäisiä juttuja ilman yksittäistä teemaa, mutta yleensä koitan pääosin pitää jonkin teeman kokonaisuudessa.
Koska nykyään tähän voi liittää myös pakkausten vähentämisen, nousee nopeasti kysymys, että miten lahjan kasaisi. Koska verkkoshoppailu on edelleen iso paheeni, saan paljon eri kokoisia laatikoita. Joskus käytän siis postilaatikkoa tai muuta vanhaa laatikkoa. Lahjaa varten voi kuitenkin hankkia myös söpön korin tai muun säilytysesineen, jota lahjan saaja voi hyödyntää myöhemmin sisustuksessaan. Toisaalta korin tai laatikon voi myös jättää kokonaan pois ja paketoida tavarat sellaisenaan.
Millaisilla tavoilla sinä säästät rahaa tai luontoa jouluisin? Tai toivoisitko lisää juttuja jouluun liittyen jollain muulla teemalla, tai samaan teemaan liittyen?
Kommentit
Lähetä kommentti