Syksyn kulutusjuhlaa - Mielipiteeni Black fridaysta

Viime perjantaina verkkokaupat joutuivat koville yleisöryntäyksen myötä, kun juhlittiin kansainvälistä kulutusjuhlaa Black fridayn muodossa. Samalla hyväntekeväisyysjärjestöt nostivat myös pinnalle kulutuskulttuurin vaikutuksen ilmastoon ja sen haittoja yleisesti. Itse päätin käyttää ystävieni tapaan päivän hyödyksi etsimällä tarjouksia tuotteista, joita olin joka tapauksessa ostamassa.

Kaiken kaikkiaan pidän Black fridaysta enemmän, kuin muista kulutusjuhlista, joissa kuluttaminen naamioidaan jonkin tärkeämmän ajatuksen taakse. Pidän siitä, että juhlitaan kuluttamista rehellisesti keksimättä jotain uutta juhlistettavaa. Samalla kuitenkin tahdon muistuttaa, ettei kulutusjuhlassakaan kannata aivojaan unohtaa narikkaan, vaan käyttää tilaisuus pitkään harkittuihin ostoksiin.


Black fridayssa monella on jo mielessä joululahjojen hankkiminen ja se on myös tilaisuus löytää suuresti toivottu lahja halvemmalla. Black friday ei varmaan toimisikaan niin hyvin, ellei joulu olisi nurkan takana. Joulu on vuoden merkittävin aika kaupankäynnin kannalta ja kuluttaminen on silloin yleensä huipussaan. Joissain liikkeissä joulun aika voi moninkertaistaa tavallisen kuukauden myynnin tai olla jopa puolet koko vuoden myynnistä. Talouden näkökulmasta jouluinen kuluttaminen ei siis ole huono asia. Valtion taloudellinen tila pääsee huippuunsa, kun kansa kuluttaa.

Joulunakin on kuitenkin tärkeä miettiä, mihin rahansa laittaa. Jos itse olisin taloudellisesti paremmassa asemassa, panostaisin paikallisiin tuotteisiin, mutta opiskelijabudjetilla keskityn mieluummin tarjoushaukkailuun. On hyvä muistaa, että vain tukemalla paikallista, voimme taata yritysten säilymisen kotiseudullamme. Toivon mukaan kykenen ensi vuonna itsekin panostamaan tähän kulutuspuoleen paremmin.


Black fridayn kohdalla kannustaisin myös viemään rahat fyysisiin kivijalkakauppoihin verkkokauppojen sijaan, sillä näin niiden säilymistä voidaan tukea. Kun asiaa miettii ekologisuuden näkökulmasta, ei asia olekaan aivan yhtä suorasukaista. Tuotteen toimittaminen myymälään luo nimittäin yhtälailla päästöjä, kuin sen postittaminen. Toisaalta myymälään se voidaan toimittaan käyttäen vähemmän pakkausmateriaalia, mutta asiaa ei voi tulkita kuitenkaan suoraan mittailemalla sillä, kuinka kauan tuote matkustaa ostopaikasta kuluttajalle.

Tavallaan verkko-ostamisen voi nähdä myös kannattavampana, jos keskitytään varastointiin, jossa energiaa voi mennä vähemmän tehokkaassa varastossa, kuin kivijalkakaupassa. En kuitenkaan ole logistisen puolen hiilijalanjälkeen perehtynyt tämän osalta tarpeeksi osatakseni vetää yhtä johtopäätöstä siitä, kumpi on ekologisempaa. Pääpointtini on se, ettei johtopäätöstä voi kuitenkaan vetää yksinkertaisesti katsomalla yksittäisiä tekijöitä.


Omaa kuluttamistaan on kuitenkin hyvä miettiä kriittisesti. Tiedostan itse kuluttavani turhan paljon ostamalla konkreettisia tavaroita, joita en välttämättä tarvitse. En kuitenkaan sano, että mielihalukuluttaminen tulisi lopettaa, mutta ainakin itselläni olisi varaa vähentää sitä. Voisin alkaa panostamaan siihen, että ostan laadukkaampia ja eettisempiä vaatteita ostamalla vähemmän. Voisin myös vähentää kauneudenhoitotuotteisiin käyttämääni rahaa panostamalla yksittäisiin tuotteisiin.

Ilmastoa ajatellen voisi olla järkevää myös käyttää suhteessa enemmän rahaa sähköiseen sisältöön, kuten äänikirjoihin, verkkolehtiin ja peleihin. Voisin itse ainakin harkita vähentäväni fyysisten kirjojen ostoa ostamalla enemmän äänikirjoja, mutta en olisi valmis kokonaan luopumaan fyysistä kirjoista, sillä ne ovat myös sisustuselementtejä itselleni.

Uusia hupituotteita ostaessani voisin myös keskittyä ostamaan tuotteita, joiden hankkimista harkitsen vähintään kuukauden. Jos asetan rajan sille, kuinka kauan olen jotain halunnut, vähennän samalla heräteostoksia. Toisaalta tämänhetkinen taloudellinen asemani on ajanut ajattelemaan näin jo pakon edestä, mutta päädyn silti toisinaan tekemään hölmöjä heräteostoksia.


En usko täydellisen kulutusmuutoksen olevan ratkaisu, johon meidän tulisi pyrkiä. Iso muutos toimii toki joillekin, mutta monelle se voi olla painostava ajatus, joka päinvastoin ajaa sotimaan kulutusmuutosta vastaan. Tiedän etten itse kykenisi kerralla muuttamaan ostokäyttäytymistäni enkä taloudellisesti voisi harkitakaan täydellistä eettisempiin valintoihin keskittymistä. Voin kuitenkin askel kerrallaan viedä kulutustani eettisempään ja ekologisempaan suuntaan.

Haluan haastaa sinut kokeilemaan ekologisempia valintoja tänä jouluna. Sen ei tarvitse olla mitään elämää mullistavaa, sillä pienet teot ovat jo iso askel. Toivon kuitenkin, että innostut kokeilemaan vaikka ihan muutamaa erilaista valintaa, joista on helppo lähteä liikkeelle. Ja ennen kaikkea tahdon muistuttaa, että kuluttamisen ei tarvitse olla se joulun ydin asia.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero