Terveellinen ruokavalio

Elin koko lapsuusikäni uskoen, että ruisleipä on terveellistä. Myöhemmin tajusin, ettei vatsani koskaan toiminut sen kanssa, joten selvästikään se ei minun keholleni sitä ollut. Erilaista ristiriitaista tietoa terveellisistä valinnoista tulee jatkuvasti ja kaiken sen keskellä olen yrittänyt saada jonkinlaista käsitystä terveellisestä ruokavaliosta.


Mitä siis on terveellinen ruokavalio? Olen päätynyt lopulta aika yksinkertaiseen johtopäätökseen. Se on monipuolista ja saa minut voimaan hyvin. Toki hyvinvointi on laaja-alainen käsite, mutta ainakaan se ei tarkoita nopeaa energiatason nousua, joka romahtaa yhtä nopeasti, kuin nousikin.

Terveellinen ruokavalio on ollut mielestäni aina kiinnostava aihe ja olen monet kerrat siitä väitellyt ja keskustellut. Mielenkiintoisimpia ovat väitteet siitä, että terveellinen ruoka on halpaa. Parhaillaan olen kuullut perusteluina muunmuassa sen, että makaroonilaatikon teko ei maksa paljon mitään. Makaroonilaatikko ei yksinään ole monipuolista, joten en itse laskisi sitä itsessään terveelliseksi ruuaksi.

Laihdutukseen ja hoikkuuteen liitetään usein terveellinen ruokavalio oletuksena, että laihduttava tai hoikka ihminen syö terveellisesti. Laihtua voi helposti myös epäterveellisesti, eikä se, että paino tippuu kerro mitään ruuan terveellisyydestä. Parhaillani olen aikanani järettömästi laihduttaessani syönyt hapankorppuja kermavaahdolla tai ketsupilla, ei varmasti vaadi paljoa perusteluja, miksei tuo ruoka ollut terveellistä.


Parhaiten terveellisestä ruokavaliosta olen oppinut isältäni. Olen lapsuudestani asti tottunut käyttämään maidon korvikkeena soijavalmisteita, sillä isäni ei voinut juoda edes laktoositonta maitoa. Me muut toki joimme sitä, mutta monesti minulla oli välipalana soijakaakaota ja muutenkin totuin tuohon. Nykyään isäni juo jo laktoositonta maitoa, muttei muun muassa syö sipulia.

Isäni ei hifistele tai koita kokeilla erikoisia ruokavalintoja huvin vuoksi, vaan ärtyvän suolen oireyhtymän. Hän joutuu kuulostelemaan kehoaan toden teolla oppiakseen, mitä vatsa kestää ja mitä ei. Seuraillessani prosessia vierestä, olen pyrkinyt itse samaan, joskin oireeni sopimattomasta ruuasta eivät ole yhtä rajuja.


Minulle punainen liha tai ainakin sianliha näyttää olevan hieman hankala vaihtoehto. Ainakin jauhelihasta vatsani menee sekaisin. Ruisleipäkään ei sovi, eikä maitokaan taida olla paras vaihtoehto. Vaikka ne eivät minun vatsalleni sovi, eivät ne kuitenkaan ole epäterveellisiä ruokia itsessään.

Syön paljon hedelmiä, koska ne maistuvat hyvältä ja tuovat energiaa minulle. Kuitenkin omenat esimerkiksi ovat useille huono vaihtoehto. En voi sanoa, että jokin ruoka olisi kohennus juuri sinun ruokavaliollesi, mutta voin tietty antaa ehdotuksia sen perusteella, mikä itselleni toimii. Samaan tapaan ei voi kukaan muukaa määrittää ehdotonta linjaa.


Yksittäisten ruokien sijaan voimme kuitenkin keskittyä siihen, mitä kehomme tarvitsee. Onko ruokavaliossasi liikaa tai liian vähän hiilihydraatteja, saatko tarpeeksi kaikkia vitamiineja ja niin edelleen. Esimerkiksi kuukautisten aikana on hyvä lisätä ruokavalioon raudanlähteitä, jos olo tuntuu voimattomalta. En kuitenkaan tiedä aiheesta tarpeeksi osatakseni antaa tarkempia ohjeita.

Kun tunnen oloni heikoksi, väsyneeksi tai voimattomaksi koitan etsiä netistä tietoa aiheesta. Esimerkiksi Pinterestistä löytyy paljon listoja ruokiin, jotka auttavat tiettyihin ongelmiin, kuten unettomuuteen. Tietenkään nämä eivät aina toimi, mutta niistä voi saada suuntaa.

Ruokavalio on hyvin henkilökohtainen asia ja sopivan ruokavalion löytäminen vaatii aikaa. Ammattilaisten apu voi auttaa siinä paljon, mutta tiukkoihin dietteihin en suosittele kenenkään ryhtyvän. Dieteistä kirjoitan kuitenkin erikseen tarkemmin.

Tahdon kuitenkin muistuttaa, että monipuolinen ja tasapainon ruokavalio on aina lähimpänä parasta. Jokunen vuosi sitten välteltiin hiilareita ja karppauksesta tuli iso juttu. Sen jälkee, tai samaan aikaan jo ruokaan on lisätty proteiinia. Mikään yhden ravintoaineen poistaminen tai ylenpalttinen lisääminen ei itsessään ole terveellistä, mutta joissain tapauksissa se voi toimia tietylle henkilölle.

Ei pidä siis uskoa liian sokeasti yksipuolisiin terveystrendeihin, usein ne kuitenkin kuolevat ajan kanssa toimimattomuuttaan. On tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja muuttaa ruokavaliota rauhallisella tahdilla. Et voi tietää hetkessä mikä kehollesi sopii, joten kokeile rauhassa.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero