12 UNELMAA: Oma aika

Juttusarjan toisessa osassa tarkoituksenani oli käydä yksin treffeillä. Loppukierron väsymys ja kurja sää kuitenkin yllättivät, joten päätin pitäytyä rennossa koti-illassa. Yleensä jokainen ilta on itselleni hyvin samanlainen. Teen kotitöitä ja muita hommia ja katson YouTube videoita. Oli siis jo aikakin ottaa vähän omaa aikaa irti koneelta ja ilman mitään erityistä tehtävää.


Kun mietin, miten tahtoisin omaa aikaani viettää rennon koti-illan merkeissä, mietin kahta esimerkkiä. Mitä tekisin, jos kyseessä olisi rento koti-ilta kumppanin kanssa ja millainen oma iltani oli parisuhteen aikana?

Yhdessä asuessa omaa aikaa osasi arvostaa enemmän ja siitä tuli otettua myös ilo irti. Sen sijaan viime kuukaudet olen odottanut vain muiden näkemistä ja jatkuva oma aika on menettänyt merkityksensä. Vaikka aikaa itsensä kanssa kertyy hurjasti, tekee hyvää joskus keskittyä siihen kunnolla. Samaan tapaan kuin parisuhteessakaan perus arki ei korvaa yhteistä laatuaikaa.


Ensimmäinen sääntöni oman ajan ottamiseen on puhelimen pois jättäminen. Itse en ihan täydellisesti tässä onnistunut, sillä en osannut olla tarkistamatta pariin kertaan, ettei aiemmin alkanut keskustelu edennyt. Onnekseni näin ei käynyt, joten selvisin vain parilla nopealla vilkaisulla. Ensi kerralla toivottavasti ilman yhtään vilkaisua.

Päätin illan ohjelmaksi valita elokuvan katsomisen. Vaikka tämä ei itsessään eroa normaalista vapaa-ajanvietostani, halusin kerrankin tehdä sen kunnolla. Poistaa häiriötekijät, kerätä hyvän määrän naposteltavaa ja kerrankin oikeasti keskittyä itse elokuvaan.


Ärsykkeiden hiljentämisestä pitäisi tehdä päivittäinen tapa ja ennen kaikkea osa kaikkea tärkeää tekemistä, kuten koulutehtäviä. Ajoittain se on kuitenkin hyvä tapa ottaa osaksi tekemättömyyttä. Rauhoittua hyvän elokuvan tai kirjan ääreen ilman turhia häiriötekijöitä.

Hetken irtautuminen arjesta ja jatkuvasta sosiaalisen median paineesta voi olla yllättävän rentouttava teko. Leffa ja oman ajan ottaminen riitti heti lievittämään omaa stressiäni ja antamaan energiaa jopa todella väsyneeseen olotilaan.


On hyvä muistaa rentoutumisen lisäksi myös se, ettei aina tarvitse olla sosiaalinen voidakseen tehdä jotakin. Seuraavalla kerralla koitankin mennä ulos yksin. Ehkä mennä elokuviin, syömään tai tekemään jotain muuta, mikä vaikuttaisikaan hauskalta. Tehdä jotain sellaista, jota en oikeastaan koskaan tee yksin ja ottaa sillä tavoin kunnon kosketuksen omaan aikaani.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero