Rakas kotini: Osa 3 makuuhuone

Makuuhuone oli kaikista huoneista eniten menneisyyden haamujen loukussa. Se oli huone, jonka eteen en ollut tehnyt elettäkään eron jälkeen. Se oli vain menneisyyden syömä loukko, jonka pitäisi olla kotini rauhoittavin tila.


Eräänä yönä tuijottelin hetken makuuhuonettani ja mietin, millainen tahtoisin sen olevan. Sänky voisi olla ikkunan vieressä ja hylly voisi olla kauniimpi ja sirompi. Huoneessa olisi tilaa liikkua. Sängyn siirtäminen sai minut myös harkitsemaan uuden hankintaa.

Olen nukkunut nyt monta kuukautta vanhalla parisängyllämme, sillä en tiennyt minkä kokoisen sängyn hankin. Päätin lopulta, että 120cm leveä sänky mahtuu myös pienenpieneen asuntoon tarvittaessa, joten sänky lähti vihdoin vaihtoon. Samalla näin hetken koittaneen makuuhuoneen muutosprojektille.


Makuuhuoneen muutos on suurin kaikista huoneista, sillä huonekaluista vain yksi pysyi samana. Sängyn vaihtoprosessin yhteydessä jätin pari päivää sille, että huoneessa ei ollut sänkyä lainkaan. Nukuin siis sohvalla, jotta ehdin käydä läpi huoneessa lojuvan roinan rauhassa.

Sohvalla nukkuessani pystyin kuvittelemaan muuttavani kotiini uudelleen. Iltapäivät kävin läpi tavaroita ja moppailin lattioita miettien, mihin mikäkin tulee lopulta asettumaan. Huone oli hetken vain tyhjä huone täynnä tavaraa, jonka paikat olivat vasta muotoutumassa. Aivan kuin muuton keskellä.


Kuten jo kaaoksesta puhuessani mainitsin, on makuuhuoneessani yksi suurimmista ongelmista lattialle kerääntyvät pyykit. Olin jo aiemmin ottanut käyttöön lajittelukorit, joihin pyykit voi helposti heittää. Niiden käytössä oli kuitenkin kaksi merkittävää ongelmaa.

Koska suuri parisänky, aina auki oleva pyykkiteline ja kasa roskia tekivät huoneesta ahtaan, jäivät pyykkikoritkin hankalasti tavoitettaviksi. Huoneen uusi järjestys jo itsessään mahdollisti korien helpon saavutettavuuden, kuten myös epämääräisten säkkien ja roskien pois vieminen.

Toinen suuri ongelma oli yhden tärkeän korin puuttuminen. Nimittäin puolipitoisten. Aiemmin olin kova pesemään vaatteitani jatkuvasti, mutta viimeaikoina olen ymmärtänyt, ettei se ole aina tarpeellista saati järkevää. Olen myös moneen kertaan kaivanut likapyykkien seasta vaatteita, kun mitään sopivaa ei ole ollut puhtaana. Oli siis korkea aika hankkia kori puolipitoisille vaatteille.


Uusi sänkyni löysi paikkansa ikkunan vierestä. En perustellut valintaani itselleni sen tarkemmin, sillä se vain tuntui oikealta. Syyt tämän tunteen takana alkoivat selkeytyä seuraavana aamuna, kun kierähdin ikkunaa päin avatakseni verhot.

Tokkuraisenakin sain luonnon valon huoneeseen lähes olemattomalla vaivalla ja sain totutella siihen rauhassa ennen nousemista. Yöllä sain rauhassa tarkkailla ympäristöäni ja katsella rauhoittavaa maisemaa. Ikkuna loi tunteen vapaudesta ja rauhasta. Sängystä tuli vartiotornini, jonka syleilystä sain ihmetellä maailmaa.


Makuuhuoneeni järjestys oli aiemmin painottunut huoneen keskelle. Sänky oli keskellä, hyllyt sivuilla ja kaiken kaikkiaan palaset olivat symmetrisemmin asetettuina. Nyt huonekalut kulkevat huoneen reunoilla, antaen keskelle tilaa liikkua ja tilalle hengittävyyttä.

Korkeiden hyllyjen tilalle tuli kaksi KALLAX-hyllyä, jotka asetin luomaan muodon niin, etteivät ne olleet vain suurena palikkana huoneen reunalla. Huomasin nyt, miten korkeat hyllyt loivat painostavuutta. Palikkamaisen mallin poistuttua sain myös tilaan hyvin erilaisen tunnelmaan. Jokainen nurkka sai oman tehtävänsä ja näin myös tila jakautui erilaisten merkitysten ympärille.

Viherkasvit ovat myös selkeästi merkittävä osa uutta sisustusta. Osa niistä toimii tehokkaina ilmanpuhdistajina, mutta ne tuovat myös eloa. Toistaiseksi olen jopa saanut kaksi uutukaistani pysymään elossa, hyvä minä!


Loppuun tahdoin vielä korostaa muutamaa suosikkiasiaani huoneessa. Ensimmäinen on uusi hyllyni, joka on käytännössä kahden KALLAX-hyllyn kokonaisuus. Pidän siitä, että hyllyllä on oma erikoinen ulkomuotonsa perinteisen laatikkomuodon sijaan. Se myös luo erilaisia käyttömahdollisuuksia.

Toinen uusista suosikeistani on pieni pörrömatto sänkyni vieressä. Aamulla noustessani saan ensimmäisenä jaloilleni pehmeän kosketuksen, mutta pieni matto on myös helppo puistella, eikä toimi yhtä suurena pölysyöppönä kuin suurempi vastaavanlainen.

Kommentit

  1. Tuo korisysteemi kuulostaa kyllä erittäin toimivalta! Täytyypä harkita itsellekin. 🤔😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todella kätevä, tekee pyykinpesusta tosi helppoa, kun ei tarvitse enää pesuvaiheessa lajitella! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero