Feeniks lintu


Metsähoidossa yksi hämmentävä menetelmä on kulottaminen. Siinä metsä poltetaan sen luontaista uudistamista varten. Metsän tarkoituksellinen polttaminen on kummastuttava hoitomenetelmä, joka kuulostaa alkuunsa älyttömältä. Silti aina välillä se tekee hyvää ja muunmuassa lisää metsien monimuotoisuutta.

Samaan tapaan meille henkinen kulottaminen tekee välillä hyvää. Sen avulla jää vain se, mikä on tärkeää ja tilalle tulee jotain uutta ja parempaa. Aivan kuten metsäpalot ovat luonnollinen osa metsän elämänkaarta, ovat kriisit merkittävässä osassa meidän elämissämme.

Kriisejä tulee osalle meistä enemmän ja osalle vähemmän. Joskus voi tuntua, että elämä on vain kriisiä kriisin perään, mutta silloinkin on muistettava, että myrsky ei koskaan kestä ikuisesti. On jaksettava odottaa sitä sateenkaarta ja joskus sen juuresta voi löytyäkin aarre.


Vuosi 2018 on ollut yksi iso kriisi minulle, mutta kahlatessani tulvan läpi kohti auringonpaistetta löysin kuin löysinkin aarteen sateenkaaren juuresta. Tähän asti olen onnekseni huomannut, että mitä vaikeampi kriisi on, sitä vahvemmat ja hienommat siipeni ovat tuhkasta noustessani.

Tavallaan olen vähän kiitollinen vastoinkäymisistä, jopa niistä valtavista. Jopa niistä, joiden jälkeen sateenkaaren päässä ei ole ollut aarretta. Vastoinkäymiset ovat opettaneet minua turvautumaan yhä enemmän itseeni ja valitsemaan ympärilläni olevat ihmiset tarkemmin. Nyt olen myös oppimassa nopeasti pitämään oikeista ihmisistä kiinni.


Olet ehkä nyt kriisin keskellä, tai jokin vanha kriisi voi vaivata sinua. Kriisin keskellä on tärkeää antaa tilaa tunteilleen, mutta etenkin vanhojen arpien kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota kokemukseen. Mitä se opetti ja mitä siitä seurasi?

Ja jos olet nyt kriisin keskellä, eivätkä voimasi riitä prosessoimaan sen opetusta vielä, kannattaa keskittyä seurauksiin. Mitä elämästäsi on lähtenyt ja mitä voisit sen tilalle löytää? Kriisiin ei kannata kuitenkaan jäädä turhan pitkään räpiköimään, sillä jonakin aamuna ajatus siitä, ettet jaksa enään olla surullinen riittää.


Lisätietoa kriiseistä ja selviytymiskeinoista löytyy muun muassa mielenterveysseuran sivuilta.

Kommentit

  1. Tämäpä oli hieno kielikuva, kuinka kriisi on aina meille mahdollisuus uuteen kasvuun. Metsähoidollisen kulotuksen jälkeen lajien monimuotoisuus lisääntyy metsässä, niin varmasti kriisikin voi johtaa huomattavasti rikkaampaan elämään. Olen seurannut erään kaverini elämän kiemuroita ja siinä tulee välillä mieleen, että nyt ei taida olla hallitusta kulotuksesta kyse, vaan enemmänkin tulitikkuleikeistä vahingossa syttyneestä metsäpalosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero