Apua syysväsymykseen

Ongelman ratkaisu lähtee sen syiden määrittämisestä. Niinpä lähdin etsimään tietoa syysväsymyksen ja kaamosmasennuksen syistä. Lähtökohtaisesti selvä syy mielessäni oli auringon valon väheneminen ja sen myötä muut yksittäiset seikat. Ajattelin tarkemman tiedon löytyvän helposti, mutta jouduinkin ohittamaan ensimmäiset hakutulokset ja etsimään hieman tarkemmin.

Kun en suoraan syysväsymykseen löytänyt haluamaani vastausta, päätin tarkentaa hakuni auringon terveysvaikutuksiin. D-vitamiinin saannin lisäksi löysin viitteitä lämpötilan vaikutuksesta. Lopulta löysin Soile Salo-Hartikaisen jutun Reunapaikka -sivustolta, jossa nousi esiin esimerkiksi auringon vähentävän melatoniinin tuotantoa.

Ensimmäinen ohjeeni syysväsymyksestä selviämiseen onkin nukkuminen. Vaikka tämä ei auta usein yksinään, on sillä huomattavasti merkitystä. Melatoniinin tuotannon lisääntyessä ei auta kuin nukkua vähän enemmän. Täytyy kuitenkin varoa, ettei nuku liikaa, sillä väsynyt olo voi johtua myös muista tekijöistä.


Talven lähestyessä nouseekin kehotus napsia vitamiineja purkista. Vaikka itsekin jonkin verran turvaudun vitamiinipurkkiin, päätin perehtyä tähän hieman tarkemmin. Yhdistin mielessäni D-vitamiiniin toisenlaiset vaikutukset, kuin mitä sillä todellisuudessa on. Auringosta saamaamme D-vitamiinia tarvitsemme siis erityisesti luustomme ja lihastemme hyvinvointiin. Tarkemmin itse vitamiiniin voit tutustua täältä.

Entä millä voimme korvata D-vitamiinin saannin, kun auringon valo vähenee? Olen aina kuvitellut, että paras tapa on syödä paljon hedelmiä, mutta todellisuudessa ainoa luonnostaan runsaasti D-vitamiinia sisältävä ruoka on kala. Vaikka kalan syöminen on muutenkin suositeltavaa, kannattaa kuitenkin harkita D-vitamiinin lisäämistä ruokavalioon muullakin tapaa.


Lämmön vaikutuksesta väsymykseen löysin ensimmäisenä tiedon siitä, että helle voi aiheuttaa väsymystä. Lopulta löysin kuitenkin myös kylmyyden vaikutuksesta tietoa kylmainfo.fi -sivustolta. Kylmyys voi aiheuttaa esimerkiksi sydämen sykkeen hidastumista ja hengitysteiden kuivumista.

Kylmyyden vaikutus hengitykseen esimerkiksi nuhan muodossa on yleinen ongelma syksyn viiletessä. Nuhaisena tai tukkoisena hapensaanti heikkenee, joten on tärkeää pitää itsensä lämpimänä välttääkseen sairastumista.

Lämpötilan vaikutus vireyteen on todella merkittävä, joten yksi tapa välttää energiatason laskua, on pitää itsensä lämpimänä. Vaatetuksen lisäksi myös liikunnalla on merkittävä vaikutus, sillä se lisää lämmöntuotantoa. Liikunnan osalta täytyy kuitenkin olla erityisen tarkka lämmittelyn kanssa ja välttää rankkaa rasitusta kylmässä säässä, sillä kylmyyden kanssa kova rasitus lisää kylmyyden terveysriskejä.


Valon terveysvaikutuksiin tutustuessani vastaani tuli Valaistusblogi, jonka tekstistä “Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa” sain poimittua muutaman konkreettisen valon vaikutusmuodon. Valo säätelee muunmuassa serotoniinin eritystä ja vaikuttaa sisäiseen vuorokausirytmiimme. Tekstin mukaan valon aiheuttamat häiriöt voivat heikentää myös immuunipuolustustamme, joten tasapaino valon määrässä voi myös vähentää sairastelua.

Keinotekoinen valaistus korvaa iltojen hämärtyessä auringonvaloa, eikä tämä tarkoita vaan kirkasvalolamppuja. Uskoisin, että paras keino sopivan valaistuksen löytämiseen olisi lamppujen valitseminen niiden luoman mielialan mukaan. Liika valokaan ei ole hyväksi, etenkään illalla, jolloin kehon pitäisi siirtyä vuorokausirytmissä yöhön.

Valaistuksen vaikutus on osa-alue, johon koitan syksyn aikana perehtyä tarkemmin oman sisustukseni kautta. Toivottavasti osaan siis palata tähän käytännönläheisemmin myöhemmin.


Syksy on siitä mukava aika, että kotona rentoutuminen on täydellinen tapa viettää vapaa-aikaa. Ei ole painetta kesän tapaan siitä, että aina pitäisi touhuta ja osallistua kaikkeen mahdolliseen. Tällaisena rentona ja viileänä aikana kannattaakin koota tavoitelistalle luettavia kirjoja tai katsottavia leffoja.

Tehokkaan tekemisen puolesta on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota omiin tehokkaisiin tunteihinsa. Keskitä touhuaminen ajankohtiin, jolloin olet virkeimmilläsi äläkä vaadi liikoja jaksamiseltasi.

Starberry Lipgloss blogissa oli muuten alkuviikosta postaus käytännön vinkeistä syksyisen alakulon selättämiseen! Suosittelen vilkaisemaan myös sen ja muutenkin hakemaan erilaista inspiraatiota syksyyn eri lähteistä.

Kommentit

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero