Rakas kotini: Osa 1

Kaaoksen keskellä

Kun tilaa ja tavaraa on paljon, eikä asioille oikein tahdo löytyä selkeitä paikkoja, syntyy kaaos kuin itsestään. Minun kohdallani kaaos tuntuu olevan välttämätön paha, sillä kerta toisensa jälkeen se valtaa kotini uudelleen.



Nykyinen kaaokseni on monen asian summa. Ensimmäinen iso tekijä on eron aiheuttama tasapainon horjahdus ja sitä edeltävän kaaoksen mahdottomuus. Toinen tekijä on nopea muutos elämäntilanteessa. Vähäisten koulupäivien vaihtuessa pitkiin työpäiviin ei energiaa ole jäänyt tarpeeksi.

Kolmas ja ehkä merkittävin tekijä on itseni kadottaminen. Koska ennen nykyistä asuntoani en missään ole ehtinyt yli vuotta viettämään, en ole myöskään ehtinyt vakiinnuttamaan toimintamallejani kodin siistinä pitämiseen. En myöskään ole ehtinyt tai osannut koskaan ratkaista ja jäsentää ongelmiani, joista kaaos johtuu.




Vaikka kaaoksen taustalla on iso lista erilaisia tekijöitä, kuten persoonamme ja elämäntilanteemme, on kaaokselle myös karkeita yleisempiä laukaisijoita. En pysty määrittämään, mistä juuri sinun kotonasi oleva kaaos johtuu, mutta pystyn mainitsemaan muutamia suuntaa-antavia tekijöitä.

Ensimmäinen ja varmaan myöskin yleisin tekijä on kiire ja sen aiheuttama väsymys. Pitkän päivän jälkeen on usein helpointa vaan heittää likaiset vaatteet makuuhuoneen lattialle ja jättää kattilat liedelle. Tietenkin helpompaa kokonaisuuden kannalta olisi hoitaa pienetkin asiat heti, jolloin sotkua ei pääse syntymään. Toimintamallien vakiinnuttaminen vaatii kuitenkin aikansa ja väsyneenä pienikin vaivannäkö voi tuntua liian työläältä.


Toinen osittain kiireeseen vaikuttava tekijä on reissujen kasaantuminen. Joskus matkoja yöksi pois kotoa voi kertyä lyhyen ajan sisään monta. Jos näiden välissä on vielä palattava takaisin arkeen, voi pian huomata asunnon nurkissa lukuisia laukkuja ja pussukoita, jotka matkojen jälkeen ovat vain jääneet odottamaan tyhjentämistään. Asiaa ei helpota se, että usein joukossa on tavaroita, joiden paikka voi olla hieman epäselvä.

Kolmas, etenkin itseäni piinava tekijä on henkinen uupumus. Kasaantuva tavara aiheuttaa stressiä ja monesti kasaantumiseen on johtanut jo stressi muista asioista. Kaaos ahdistaa ja sen selvittäminen voi tuntua mahdottomalta. Miten lähteä liikkeelle, kun kaikkea ei voi selvittää kerralla?


Kaaoksen selvittämiseen on monia tapoja ja jokaisen on löydettävä itselleen toimivin ratkaisu. Minä lähden selvittämään omaa kaaostani suunnitelmallisesti, maltillisesti ja selkeästi jäsentäen. Ehkä tämä toimisi sinullakin?

Ensimmäisenä otan askeleen taakse. Kiinnitän huomiota asioihin, jotka kaaosta aiheuttavat. Huomaan selvästi eri huoneissa erilaisia kaaoksen tekijöitä. Makuuhuoneen lattiat täyttyvät vaatteista, keittiön pöydät lajiteltavista roskista ja työhuone erilaisista roskista. Sitten on iso joukko tavaroita, jotka eivät ihan tiedä paikkaansa.

Olen jo osittain ratkaissut näitä ongelmia, mutta ratkaisut eivät ole olleet tarpeeksi toimivia. Niimpä mietin, mikä estää minua hyödyntämästä näitä ratkaisuja? Millaiset asiat saisivat minut toimimaan haluamallani tavalla?



Yksi tärkeä päätös itselleni on edetä huone kerrallaan. En siis pyri suoraan saamaan vallitsevaa kaaosta haltuuni koko asunnossa, vaan ennen seuraavaan huoneeseen siirtymistä, pyrin löytämään tavan välttää siivotun huoneen joutumista uudelleen kaaokseen.

Tässä vaiheessa tärkeintä ei ole kaaoksen poistaminen muualta, sillä itse en saa tuloksia haukkaamalla liian suurta palaa kerralla. Näin ehdin myös harjoitella uusia toimintamalleja yhdessä huoneessa hetken, ilman että yritän kerralla muuttaa kaikkia tapojani. Ihminen ei voi muuttaa itseään kokonaan hetkessä, joten tässäkin asiassa on muutoksen osille annettava aikansa.



Kaaos on teemana läsnä koko juttu sarjan ajan ja avaan kunkin huoneen osalta sitä hieman lisää. Saatan myös muuttaa taktiikkaani ajan kuluessa, mutta tärkeintä juuri nyt on pitää selkeä suunnitelma, mistä lähden liikkeelle.

Koitetaan siis selvittää kaaos yhdessä!

⏪ Rakas kotini, johdanto ❤ Rakas kotini, osa 2 ⏩

Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Tsemppiä kaaoksen selätykseen. <3 Se on aina itse tiedostettava, minkälaisessa ympäristössä viihtyy ja miksi. Miulla menee kausittain, kuinka siistiä kotona pitää olla ja kuinka usein - ja erityisesti missä huoneissa. En esim. pysty keskittymään kirjoitustöihin, jos ympärillä on kaaos. Säilytysratkaisuilla on myös iso merkitys. Sen olen huomannut nykyisessä kämpässä, jossa säilytystilaa ei juurikaan ole. :D Joskus myös auttaa se, kun päättää vaikka etukäteen, milloin on siivouspäivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Itse huomaan stressitason nousevan heti kun ympärillä on sotkua, tosin se on jo pidemmän aikaa ollut niin epämääräistä ja vallitsevaa, ettei mikään ihme. Ja säilytys tila on kyllä tärkeää! Toisaalta isot hyllyt ja muut tilaa vallitsevat valtavat huonekalut vaikuttavat heti tilan tunnelmaan negatiivisesti (ainakin itselläni). Tuohon siivouspäivä tapaan voisi kyllä alkaa opettelemaan, ihan nyt vaikka huone kerrallaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Joko olet lukenut nämä?

Ulkopuolisuuden tunnelukko

Johdanto tunnelukkoihin

Koko on vain numero